Aanbidding, gevoel en verstand
You are here: Home \ Blog \ Aanbidding, gevoel en verstand
6 juli 2017 - 19:18, by , in Blog, 1 comment

Ik was vandaag weer bepaald bij de mix tussen gevoel en verstand tijdens aanbidding. We hadden een gesprek over een aanbiddingsdienst waar ik aanbidding had geleid. Veel mensen moesten huilen en waren ‘aangeraakt’. Andere hadden daar juist helemaal niets van en vonden het toch raar dat iedereen zo moest huilen. En ze vonden het moeilijk omdat het voor hun niet de manier was om God te zoeken. Als aanbiddingsleider roep je denk ik vaak iets op. De Heilige Geest werkt, mensen worden daardoor geraakt, maar anderen voelen niets. Betekent dat dat God er bij die mensen niet aanwezig was? Natuurlijk niet! God werkt denk ik verschillend bij verschillende mensen.
Ik heb mensen wel eens horen vragen of ze gebed konden krijgen omdat ze niets voelden tijdens een dienst. Maar dan ga je jezelf vergelijken met andere mensen en dat is jammer denk ik. God benaderd je op een manier die bij je past. Mensen die meer rationeel in aanbidding staan en minder ‘voelen’ hebben vaak het gevoel dat er een sfeertje wordt gecreëerd. Mooi zoet muziekje, zachte stem…. ik denk dat er vaak heel veel misverstanden uit de weg kunnen worden gehaald als we open zijn over wat we doen tijdens de aanbidding en waarom. En als je zelf niet kan uitleggen waarom je bepaalde dingen doet moet je denk ik ook bij jezelf te rade gaan: “waarom doe of zeg ik dit?”. En daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk dat je dingen op een juiste manier zegt. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat als iemand zegt: “Je bent gewassen in het bloed van Jezus”. Hier is op zich natuurlijk niets mis mee, maar ik werk veel met tieners en als je dit tijdens een dienst zou zeggen waar veel tieners zijn dan zou dat absoluut zijn doel missen. Het is prachtig om Jezus te danken voor het offer dat hij heeft gebracht en het is ook heel goed om te zeggen, maar ik zou dan bijvoorbeeld zoiets als dit zeggen: “Je bent schoongewassen omdat Jezus voor je aan het kruis is gegaan en weer is opgestaan!” Het dekt vrijwel hetzelfde maar het komt veel meer in het gebied van de tieners. En daarnaast zullen er helaas altijd mensen zijn die zullen zeggen dat de aanbidding slecht is als het niet gebeurd op de manier wat voor hun normaal is.
Ik was bijvoorbeeld twee weken geleden in zuid-Duitsland en bezocht daar een Protestantse kerk. Ik ga normaal naar een evangelische kerk dus dit was wel even anders. Maar ik heb God daar echt ervaren, de respect waarmee die mensen met God omgaan en met zijn heiligheid vond ik heel bijzonder. Ik heb echt genoten!
We zullen God nooit volmaakt kunnen aanbidden en ik denk dat alle soorten aanbidding een stukje van God’s grootheid strekken.

Door Eric Mulder

About author:

1 reactie on "Aanbidding, gevoel en verstand"

Gerda van Zellem - 28 februari 2018 Beantwoorden

Dit s precies zoals ik het voel. Fijn dat u het zo beschrijft, dit sterkt mij.

Geef een reactie