Ken je dat Elia gevoel?
You are here: Home \ Blog \ Ken je dat Elia gevoel?
3 januari 2018 - 17:12, by , in Blog, 8 comments

Ken je dat Elia gevoel?  Dat – ik heb er alles aan gedaan en nu snap ik er niets meer van moment? Zoiets beleefde Elia na die grandioze overwinning op de profeten van Baal op de Berg Carmel. God had zoiets spectaculairs gedaan via Elia. Het was maar een weg, maar uiteindelijk is Zijn missie volbracht. Israël riep weer – de Heer, Hij is God! De Heer, Hij is God. Vuur uit de hemel, regen na 3 jaar droogte, een jongen opgewekt uit de dood, wonderbaarlijke spijsvermenigvuldiging, Elia’s gebed werd op indrukwekkende wijze beantwoord, hij heeft als de wind gerend voor de koning uit “door de hand van de Heer gegrepen”. Maar dan wordt Elia zelf toch weggejaagd door Koningin Jezebel…  Hij gaat een dagreis de woestijn in, knalt op de grond neer en wil eigenlijk wel dood. Nu is het genoeg!  Ken je dat? Dekbed over je hoofd, lamp uit – adios amigos! Ik ben er even niet!

Hoe reageerde God hierop? Ik had Elia een por gegeven – kom op, wees een vent! Na alles wat jij meegemaakt heb, ga je nu toch niet inzakken?! Maar God stuurde een engel die eten en drinken brengt en de engel “raakte hem aan”. Geen verwijt – je bent een aansteller! Totaal niet. Wel slaap in de schaduw, wakker worden met de geur van vers gebakken brood op kooltjes en een fles water in een hete woestijn. Tot twee keer toe.  God zorgt, maar laat Zich niet gelijk zien. Eerst komt er een reis van 40 dagen.

Waar zou Elia allemaal aan gedacht hebben in die 40 dagen en 40 nachten? Steeds hetzelfde blijkt het. Want bij navraag aan het einde van zijn reis, in een grot bij de berg Horeb, vertelde hij van zijn volle inzet voor de Heer, van de ellendige ontrouw van de Israëlieten, en dat hij nu als enige profeet opgejaagd was en vreest voor zijn leven…. Het was ook niet niets.

God vraagt hem om naar buiten te komen. Daar krijgt Elia een heel schouwspel te zien, hevige wind en aardbeving, vuur en dan “het gefluister van een zachte bries”…heb je je ooit afgevraagd waarom God juist daarin zit? Zonder al te veel diepe betekenissen onderzocht te hebben, heb ik het idee, dat Elia toe was aan tederheid. Dat vuur en natuurgeweld had hij al gezien, nu is hij uitgeput, bang en wil stoppen. Het valt me op dat God dan naar hem toekomt in zachtheid. Geen natuurgeweld meer. God komt bij hem binnen, via een stem als zachte bries. Daar was Elia aan toe, hij was nota bene, over zijn toeren geraakt.

Het hele verhaal komt weer wanneer hij met God spreekt en het is oké. Hij hoeft maar drie dingen te doen nog voordat hij afzwaait. God duwt Elia niet over Zijn grenzen heen. Hij komt hem tegemoet. Het was een kind van Hem, bezig om Zijn opdracht uit te voeren in gehoorzaamheid.

Zo’n God hebben wij. Een God die ons geeft wat we nodig hebben. Over het algemeen breekt Hij niet in, je moet Hem wel vragen, Elia moest naar de ingang van de grot toelopen en toen sprak God. Maar soms zoekt Hij ons gewoon op, Hij weet ons te vinden, onder bremstruiken, dekbedden, in duisternis, “voorbij de verste zee” (PS 139:9) Het lukt ons niet om aan Zijn aandacht te ontsnappen (PS 139:7). Gelukkig.

Doorgrond mij God en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over de weg die eeuwig is”. Ps 139:23-24

sue Wierenga
About author:

8 reacties on "Ken je dat Elia gevoel?"

hofwil@hotmail.com - 11 februari 2018 Beantwoorden

Wat mooi!! Een God die weet wat we nodig hebben; in dat heerlijke vertrouwen wil ik graag leven met Hem.

Nanda Dijk - 17 februari 2018 Beantwoorden

Mooi: Elia was toe aan tederheid... Dat is het precies volgens mij. Opgebrand, geen puf meer. En dan is daar: Gods tederheid! "Kom maar bij Mij. In Mijn rust. Ik versterk je." Wat een zegen! Voor Elia. Voor mij. Voor jou.

Els - 19 februari 2018 Beantwoorden

Dank je voor deze tekst! Mag die gekopieerd worden en gedeeld met anderen die er iets kunnen aan hebben? Ja wat mooi zijn die woorden 'Elia was toe aan tederheid'. Ik werd gedrongen om me in te schrijven voor deze cursus en zie het echt als Gods leiding. Niet alleen ben ik zelf al ongeveer zes jaar chronisch ziek, nu is mijn man, die veel taken van me overnam, vrijdag van een ladder gevallen en heeft een dubbele bekkenbreuk. Hij is al zeker vier maanden out waarvan minstens een maand in het ziekenhuis. De ademhalingsoefeningen en de andere tips in deze cursus om rust te vinden bij God, komen echt op het goeie moment! Verder was ik al een tijdje in gebed bezig met het onderwerp 'zinvolle tijdsbesteding'. Vorig jaar al enkele keren een vastenperiode ingelast wat Facebook betreft en dit jaar besloten om me al zeker twee dagen per week niet in te laten met Social Media. Het artikel van vorige week sprak me dus ook extra aan en doet me verder over dit onderwerp, naar de toekomst toe, nadenken. Het is verleidelijk, als je chronisch ziek bent en veel bedrust moet houden, om via social media contacten te onderhouden maar het kan ook een druk worden en kostbare tijd roven die je met God zou kunnen doorbrengen.

    marja Doppenberg
    marja Doppenberg - 21 februari 2018 Beantwoorden

    Met bronvermelding erbij mag het!

Piet Letschert - 20 februari 2018 Beantwoorden

Ik kreeg forse kritiek van een vriend dat ik deze cursus doe. Kortgezegd is zijn opvatting is Gods Woord niet voldoende? Hij vindt het dwaling. Hoe ga ik er mee om naar hem toe?

Esther Huberts-Haaksema - 22 februari 2018 Beantwoorden

Misschien niet teveel de discussie aan gaan? Maar dichtbij jezelf blijven, Piet...! Waarom ben jij deze cursus gaan doen? En dat mss naar hem uitspreken...

Esther Huberts-Haaksema - 22 februari 2018 Beantwoorden

Dank je wel voor het plaatsen van dit stuk. Deze uitwerking van dat bijbelgedeelte. Mooi om daarin God te leren kennen. En idd dat stukje van verwijten maken, streng zijn, oordelen eigenlijk wat dan zo snel gebeurt naar de ander en ook naar jezelf toe.. Mooi om te zien hoe God daar mee om gaat!

Patricia Verhaar-van Roon - 11 april 2018 Beantwoorden

Naar aanleiding van het lied had ik opgeschreven dat God mij zei dat ik uit mijn 'slakkenhuis' te voorschijn moest komen (Sue noemt ' dekbed'; voor Elia was het een 'grot') Ik dacht dat God mij een soort opdracht gaf, maar dit stuk laat mij weer zien dat God je er even laat, voor je zorgt en als je er aan toe bent idd teder zegt: kom eruit. Net als Esther hierboven zegt: verwijten maken, streng zijn, oordelen, dat is iets van mijzelf, wrsch door mijn (niet chr) opvoeding en commentaar van anderen.

Geef een reactie